Woonbeleid
Wordt beleid geschreven in privé of algemeen belang? Wonen is een basisrecht, maar lijkt vandaag wel een voorrecht geworden. De woningschaarste jaagt de prijzen omhoog. Ook in Herentals wordt het almaar moeilijker een betaalbare woning te huren of te kopen. Er is een woonbeleid nodig dat focust op kwaliteitsvolle woningen op maat van iedereen. We hebben woningen nodig om jonge werkende mensen in staat te stellen op eigen benen te staan. Maar ook voor ouderen die weer andere woonbehoeften hebben, of voor wie uit de economische boot valt en vandaag geen degelijke woning kan vinden. We gaan voor een stad met een ruim aanbod aan publieke en sociale huisvesting om iedereen te huisvesten. Een stad die huurders, kopers en eigenaars helpt om onbetaalbare, ongezonde en onveilige woontoestanden op te lossen. Een stad die ook zelf instaat voor de bouw en renovatie van betaalbare woningen en appartementen. Een stad die de nodige maatregelen neemt om huisjesmelkerij en discriminatie van huurders te stoppen. Alleen zo overwinnen we de wooncrisis.
Visie
Solidariteit is daarnaast geen” ocharme”. Is ook geen cliëntelistische “Ik ga het in uw plaats doen omdat ik u ken, ik ga voor u iets regelen”. Is geen oplossing omdat je toevallig iemand uit de politiek kent. Is geen frakskes op de markt uitdelen, maar zorgen dat iedereen een jas kan kopen. Is geen het één of het ander: het bos laten staan of sociale woningbouw, zoals in Noorderwijk. Dat is cynisch.
Solidariteit is benoemen en vastklikken waar steun nodig is. Is erkennen dat de ladder spijlen mist. Is spreken met degene die naast kansen grijpt. Is projectontwikkelaars sociale lasten opleggen, is investeren in sociale woningbouw en samenhang, is een sociale mix organiseren.
Wat wij willen
- We werken een globaal plan uit om betaalbaar wonen te garanderen. Daarbij zetten we in op sociale huurwoningen, op lagere huren in de private huurmarkt en op betaalbare koopwoningen.
- We bevriezen de huurprijzen van sociale huurwoningen en plafonneren de gemeenschappelijke kosten op maximaal tien procent van de huurprijs.
- Voor de private huurmarkt stellen we in afwachting van een Vlaams huurprijzenkadaster zelf zo’n Herentals’ raster beschikbaar en promoten het actief.
- We bevriezen de verkoop van stadsgronden en stadsgebouwen. We merken dat er vlug-vlug publieke gronden verkocht worden voor de invoering van de eigen ontwerpteksten rond blauwe/groene infrastructuur.
- We vergunnen nog enkel concessies aan projectontwikkelaars via erfpacht en houden publieke gronden zo in publiek bezit.
- We voeren een Herentalse woonnorm in. Dit via sociale lasten voor projectontwikkelaars die we vastklikken in bindend beleid via de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake sociaal wonen met 1/3 voor de sociale woningen, 1/3de betaalbare woningen, 1/3de gewone koopwoningen. Dit wil zeggen dat we bij grote nieuwbouwprojecten een derde betaalbare woningen en een derde sociale woningen willen zien. Betaalbare woningen zijn woningen waar maximaal 1/3e van je loon naar huur of afbetaling gaat.
- Van elke leegstaande woning maken we een evaluatie en leggen we een bestemming vast: afbraak, renovatie, verbouwing naar een gezinswoning enzovoort.
- We verdubbelen de leegstandsheffing voor vastgoedbedrijven.
- We maken gebruik van het sociaal beheersrecht om woningen die langer dan twee jaar leeg staan, te verhuren als sociale huurwoning.
- We gaan samenwerking aan met experten en met middenveldorganisaties als SAAMO om het nieuwe woonbeleid verder vorm te geven.